Funció i objectius
El Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB té com a finalitat principal aconseguir la creació d’un espai de suport i col·laboració per desenvolupar diferents accions conjuntes de recerca, formació, transferència i intervenció en l’àmbit de l’emprenedoria i la innovació social des d’una perspectiva interdisciplinària àmplia.
Es preveuen les actuacions següents:
a) Difusió
- Participar en esdeveniments públics i mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer el treball sobre emprenedoria i innovació social realitzat a la UIB.
- Elaborar informes periòdics de bones pràctiques en emprenedoria i innovació social.
- Dissenyar actuacions de difusió i sensibilització per a joves en innovació social, conjuntament amb la xarxa NESI.
- Donar visibilitat i protagonisme als exalumnes de la UIB involucrats en projectes d’emprenedoria i innovació social, en línia amb el programa #SempreUIB.
b) Docència i suport
- Codirigir treballs de fi de grau, màster i doctorat aspirant a aconseguir un augment gradual del nombre de projectes que se centrin en plans d’emprenedoria i/o innovació social.
- Proposar estudis de màster, postgraus i cursos d’especialització.
- Donar suport i formació a professorat d’emprenedoria (ESO).
- Donar suport i formació, en col·laboració amb altres entitats, als ADL en matèria d’innovació social.
- Donar suport i formació a projectes cooperatius d’innovació social i emprenedoria social, incloent les ONG.
- Donar suport, formació, incentivació (concurs, premi) i mentoria, conjuntament amb entitats externes, a alumnes universitaris interessats a promoure projectes amb impacte social (emprenedoria social, projectes d’innovació social, activisme social innovador, ONG), seguint la línia del projecte Ethicum que la Càtedra Bancaixa Joves Emprenedors - UIB va iniciar.
c) Recerca
- Promocionar la coordinació entre els membres del Laboratori i els grups de recerca.
- Iniciar i enfortir línies de recerca interdisciplinàries en matèria d’emprenedoria i innovació social.
- Presentar projectes a programes d’ajuts autonòmics, estatals, europeus o internacionals.
- Seguir participant en xarxes de recerca, transferència i actuació com a agents en matèria d’emprenedoria i innovació social estatals, europees i internacionals.
- Seguir actuant com a observatori d’emprenedoria (GEM Balears) i observatori d’emprenedoria universitària (GUESSS Balears) i iniciar la tasca com a observatori en innovació social.
- Elaborar informes periòdics de models de negoci i relacionals en emprenedoria i innovació social, especialment en àmbits emergents (economia circular, economia regenerativa, microcooperativisme, economia de feinetes (gig economy) social / empowerment economy, transició energètica, etc.).
- Elaborar i/o coordinar els plans estratègics regionals en els àmbits i subàmbits objecte del Laboratori (emprenedoria i innovació social) i participar-hi.
d) Transferència de coneixements
- Establir vincles amb els actors rellevants en matèria d’emprenedoria i innovació social fora de l’àmbit acadèmic, com l’Administració, el sector privat o la societat civil.
- Organitzar jornades, seminaris i altres activitats d’anàlisi i intercanvi d’experiències.
- Assessorar i elaborar estudis i informes.
- Seguir representant la UIB en les activitats de xarxa nacional i mundial GEM, GUESSS i NESI.
e) Actuació com a agents actius
- Participar com a copromotors en projectes interdisciplinaris i cooperatius d’innovació social.
- Organitzar sessions d’identificació de sinergies entre col·lectius complementaris (economia social i corporate, art, cultura i corporatius de turisme, activisme i empreses emergents –start-ups–, etc.).
- Copromoure activitats de corporate venturing a les Balears.
f) Propostes de polítiques
- Fer propostes de polítiques en emprenedoria i innovació social.
- Elaborar i/o coordinar plans estratègics als àmbits i subàmbits objecte del Laboratori (emprenedoria i innovació social) i participar-hi
- Coordinar i organitzar periòdicament processos deliberatius i cocreatius de disseny d’actuacions amb agents dels ecosistemes emprenedors i d’innovació social.